De kracht van de groep (16-4-2025)
Terwijl een deel van mij nog zat te twijfelen of ik met de groepscoaching wel het juiste deed zag ik deze week weer de ongekende kracht van de groep.
Bessel van der Kolk verwoord het zo mooi:
“See, what trauma does is it separates you from your group. And it becomes a godforsaken experience. The response to trauma is, ‘I’m all by myself.’ And the healing of trauma is indeed about feeling you’re a member of a group. Maybe a 12-step program, or a survivor’s program, or a terrorist gang. But some sort of way in which you can reconnect with other people, where you feel like, ‘I’m a part of something larger than myself.’ The trauma experience is the opposite of that. It’s an, ‘I’m all by myself.”
In een veilige bedding kan een groep het verschil maken omdat:
1. Eén op één nog te gevaarlijk is voor de beschermers maar je indirect in de groep meeleert en meeresoneert op anderen
2. Delen minder de kans krijgen om een één op één bondje met de coach of therapeut te vormen, met als onderliggend doel vooral niet te komen bij wat niet gezien mag worden
3. Daar waar delen vooral de overtuiging hebben gekregen dat ze helemaal alleen zijn er ineens een samen gevoel kan komen als ze merken dat anderen in eenzelfde worsteling zitten. Delen voelen zich in een veilige groep vaak echt gehoord juist omdat de mensen in de groep het uit eigen ervaring begrijpen daar waar het meestal in de directe omgeving niet echt begrepen wordt wat het alleen gevoel alleen nog maar meer versterkt.
Zeker in de doelgroep waar ik mee werk, de mensen met hoogfunctionerend trauma, kan de groep de ingang zijn, samen met de kennis van IFS. En net als bij alles is veiligheid de sleutel, want als de veiligheid in de groep onvoldoende gefaciliteerd wordt is er een grote kans dat de groep niet helend maar hertraumatiserend is. En precies dat is waar het zo vaak mis gaat in groepen. Dat het voor het overgrote deel van de mensen (zonder complex trauma) helend lijkt te zijn, maar degenen met complex trauma er een extra trauma bijkrijgen en soms echt tot een crisis kan leiden. Juist omdat er weer een ‘het ligt aan mij’ stempel bijkomt. Terwijl deze mensen vaak de enigen zijn die vanuit hun gevoeligheid de daadwerkelijke onveiligheid opgepikt hebben.
Werken met groepen is dus ongelooflijk mooi en krachtig, maar vraagt absoluut ook de grootst mogelijke zorgvuldigheid en volledige afstemming op groep en de individuen in de groep. Juist daar waar de beschermers zo ongelooflijk sterk en krachtig zijn geworden.