Waar ben je naar op zoek?
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe vind ik een goede (IFS of IFS informed) coach of therapeut?

Het vinden van een goede coach/therapeut is niet altijd even makkelijk. De kans bestaat namelijk dat een begeleider niet aansluit op jouw wensen en behoeften. Dat het zelfs kan gebeuren dat je in een sessie gehertraumatiseerd raakt, omdat de therapeut/coach niet capabel genoeg is om jou te ondersteunen in je helingsproces. Je krijgt er dan feitelijk een laagje trauma bij en dat is natuurlijk het laatste wat je wilt.

Om die reden en omdat ik regelmatig de vraag krijg of ik een goed coach of therapeut ken, besloot ik een aantal richtlijnen op een rijtje te zetten die jou kunnen helpen om een goede keuze te maken.

• Een goede coach/therapeut/hulpverlener vertelt je niet wat je moet doen of wie je moet zijn, maar helpt je om weer in verbinding te komen met Self. Alleen jouw Self weet namelijk wat echt klopt voor jou. Belangrijk is dat je altijd blijft voelen of de hulp die je wordt aangeraden ook echt klopt voor jou. Zo bewaak je je grenzen en blijft het veilig voor jouw systeem.

• Als je geen rust of ontspanning ervaart tijdens of na de sessies, dan kan het zijn dat de hulpverlener of de methode die wordt ingezet, niet goed bij jou past. Het is zelfs heel wenselijk als je een tijdje na de sessie nog steeds een positieve verandering bij jezelf ervaart. Soms merken anderen dit nog eerder op in je omgeving dan jijzelf. Ervaar je dus geen ontspanning en ook geen effect na de sessie, dan kan het dus zijn dat dit niet de juiste match is voor jou en dat er ook niet nog meer sessies nodig zijn om hierachter te komen.

• Therapie hoeft niet ondraaglijk zwaar te zijn. Het gaat om laten passeren van emoties, niet om het herbeleven vanuit traumadelen. Het is niet de bedoeling dat je na therapie een aantal dagen niet meer kan functioneren, omdat het gewoon veel te veel is geweest. Therapie vraagt rust, vertraging, vertrouwen en heel veel zachtheid. En het allerbelangrijkste is misschien wel dat de therapie veilig is voor jouw systeem. Geef het dus ook aan bij je coach of therapeut als het niet goed voelt. Mocht je dan het antwoord krijgen dat dit aan jou ligt of dat er zelfs geen gesprek over mogelijk is, dan is het waarschijnlijk niet de beste coach/therapeut voor jou.

• Mocht je iemand kiezen buiten de reguliere GGZ om, kijk dan altijd naar welke opleidingen deze persoon heeft gevolgd. Zo is de opleiding Psycho Sociale Basis Kennis (PSBK) een voorwaarde voor vergoeding van een zorgverzekering, mits je je dan ook aanmeld bij een Beroepsvereniging. Het PSBK diploma is een post HBO opleiding die gaat over de kennis die iemand moet hebben voor het begeleiden van mensen. Bijvoorbeeld ook wat je wel of niet als coach of therapeut mag doen en wat de rode vlaggen zijn om door te verwijzen naar de huisarts. Daarmee kan het iets zeggen over de geschiktheid van deze persoon om jou te begeleiden. Een driedaagse cursus EMDR kan tegenwoordig iedereen volgen en dat is dus zeker geen garantie voor succes ondanks dat het regelmatig als een effectieve traumamethode wordt genoemd. Aangesloten zijn bij een beroepsvereniging kan fijn zijn, maar ook dat is zeker geen garantie voor kwaliteit. Kortom er is niet één korte opleiding die je kunt volgen voor het goed en vakkundig begeleiden van mensen maar er zijn vaak meerdere opleidingen nodig, naast een behoorlijke dosis kennis, ervaring en vooral ook het gedaan hebben van het eigen innerlijk werk. Voordat je met iemand in zee gaat kijk goed en vraag naar wat de persoon allemaal gedaan heeft qua opleidingen en waar mogelijk naar betrouwbare recensies.

• Tot slot voor het niet-reguliere circuit: als een coach/ therapeut/hulpverlener duur is, zegt dit niets over de kwaliteit van de persoon, hoogstens over wat hij/zij je wil laten geloven. Het afsluiten van dure trajecten of programma’s kan per definitie onveilig zijn voor je delen en daarmee juist heling in de weg staan. Ik ben overigens ook nog nooit mensen tegengekomen die in een paar sessies van hun trauma of traumagerelateerde klachten zijn afgekomen. Er is namelijk geen quick-fix voor trauma.

Inhoudsopgave