Waar ben je naar op zoek?
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Is IFS een cognitieve therapie?

Internal Family Systems is GEEN cognitieve therapie, maar gaat juist over voelen en naar binnen gaan.

Elk deel van ons is fysiek voelbaar in (of rond) ons lichaam. Vaak zie je bij mensen dezelfde delen terug op dezelfde plekken in het lijf. Denk maar aan de boosheid in de vorm van de gebalde vuisten, de afwijzing die je voelt als een stomp in je maag, je schouders die moe zijn van het dragen van de last van de ander, de angst die je naar de keel grijpt, je rusteloze benen die het liefst weg zouden willen rennen en je hoofd wat zoemt en piept van al het harde werken om de wereld te begrijpen. En dit zijn er nog maar een paar van de vele delen die in de sessies bij mij langskomen.

Ook al manifesteren delen zich vaak op dezelfde plekken in het lijf, elk deel heeft een persoonlijk en uniek verhaal. En alle delen in je lichaam waarnemen is een eerste stap voor nieuwe verbinding en het beter leren kennen van het verhaal van dat deel in jou. Door daar met je Self energie bij aanwezig te zijn kun je meer te weten komen over dat deel en dat deel helpen helen. En dat gaat niet vanuit het deel wat in je hoofd huist, dan is het een deel wat iets probeert te doen. Dan gebeurt er helemaal niets, niets op het niveau van echte heling in ieder geval. Dan blijft het bij begrijpen en vanuit cognitie weten wat te doen waardoor je het kan ‘managen’, en ja dat kan voor verzachting zorgen of vermindering van symptomen, maar dat is wezenlijk anders dan helen en het moeiteloos als vanSelf gaan.

Maar voor veel mensen is het echt voelen van het lijf en naar binnen gaan nog veel te gevaarlijk. Ook al denken ze van niet of zou je dat vanaf de buitenkant nooit zeggen. Daarom hebben zij zo’n sterk hoofd (lees deel wat het hoofd gebruikt als bescherming) ontwikkeld. Zonder aandacht te geven aan dat hoofd kom je geen stap verder en zeker niet naar binnen. En dan is de eerste stap soms dat hoofd (lees deel) leert begrijpen hoe het werkt, omdat begrijpen daar het overlevingsmechanisme is. Dan is dat een eerste stap naar vertrouwen om daarna door te kunnen gaan naar voelen.

Wil je meer weten over het werken met delen? Op de IFS kennisbank van mijn website kun je veel informatie en Nederlandse meditaties vinden. Nog meer weten dan kun je ook mijn boek bestellen, en nee dat gaat niet over kennis maar over mijn verhaal, mijn delen en alles wat ik op mijn reis geleerd heb. En dat kan helpen in het begrijpen van jouw delen of de delen van de ander, zodat je langzaam aan stapje voor stapje van begrijpen naar voelen en helen kunt gaan.

Inhoudsopgave