Waar ben je naar op zoek?
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Oefening oriënteren voor als je overspoeld wordt door je delen

Deze meditatie kun je doen op het moment dat je overspoeld wordt door één of meerdere delen. Op het moment dat je zo getriggerd bent en overspoeld wordt door je delen, lukt het je vaak niet meer om je delen te vragen iets van hun energie terug te nemen, zodat jij aanwezig kunt zijn om hen te helpen. Dan zijn oefeningen, zoals het oriënteren in de ruimte, soms nog het enige wat je zelf nog kunt doen op dat moment.

Voor de eerste paar keer is het fijn om de meditatie zittend op een stoel te oefenen. Maar als je het vaker doet, kun je het op deze manier altijd en overal toepassen. Zittend, staand, liggend zelfs met je ogen dicht waarbij je in gedachten een voor jou bekende en veilige ruimte in gedachten langsgaat. En als je het vaker oefent kun je het niet alleen toepassen als je alleen bent, maar ook in een volle ruimte, waarbij je in gedachten de ruimte verkend en in jezelf benoemt wat je ziet.

Als je dit veel oefent op momenten dat het rustig is in je, merk je dat je innerlijk systeem op een gegeven moment al rustiger wordt alleen al als je denkt aan het oriënteren in de ruimte of als je anderen er over verteld. Zonder dat je daarin nog iets gedaan hebt. Wat niet wil zeggen dat je daarna niet aan de slag hebt te gaan met je delen. Want ze melden zich immers niet voor niets en willen gehoord worden. Als je ze blijft geruststellen zonder daarna te kijken naar wat er gezien wil worden, kan het zomaar zo zijn dat de delen zich versterken, gaan escaleren of nog meer gaan polariseren. Dan is het blijven geruststellen zonder opvolging daarna gewoonweg niet voldoende. In dat opzicht is de oefening in deze meditatie niet meer dan het bieden van eerste hulp bij overspoelende delen, om daarna te kunnen kijken naar wat gezien wil worden.

Inhoudsopgave