Waar ben je naar op zoek?
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Waar kan ik een IFS (informed) training volgen?

Om een IFS coach of therapeut te worden moet je de officiële training van het IFS Instituut volgen. Mocht je niet de officiële training gedaan hebben bij het IFS Instituut dan mag je jezelf geen IFS coach of therapeut noemen, maar IFS informed coach of therapeut. Helaas zijn er voor elke training vaak duizenden aanvragen terwijl er maar 45 plaatsen zijn, waardoor de plaatsen op basis van loting toegewezen worden.

Dit betekent dat mensen soms meer dan tien jaar moeten wachten voordat ze ingeloot worden in de training, sommigen lukt het niet en die kiezen uiteindelijk voor alternatieve opleidingen. Vanaf februari 2024 gaat het IFS instituut het beleid veranderen en laten ze alleen nog maar geregistreerde therapeuten toe. Het loting systeem vervalt dan.

Het volgen van de officiële opleiding van het IFS Instituut is echter geen garantie voor kwaliteit of kennis. Juist omdat het certificaat alleen afgegeven wordt op aanwezigheid. Alleen bij het behalen van een certificering wordt er ook echt getoetst of je voldoende kennis en ervaring hebt. Maar het certificeringstraject is een lang en kostbaar traject waardoor veel coaches en therapeuten daar niet voor kiezen. En ook dat geeft het certificeringstraject geen garantie voor succes.

Inmiddels heb ik zelf ervaren dat je IFS heel goed kunt toepassen en integreren in je werk als coach of therapeut, ook zonder de officiële opleiding. Er is namelijk veel meer nodig dan alleen de IFS opleiding om je werk als coach of therapeut echt goed te kunnen doen, zoals bijvoorbeeld uitgebreide kennis van trauma en kennis en ervaring met meerdere methoden en technieken omdat zodat je ook deze kunt inzetten daar waar nodig. En het aller belangrijkste als IFS (informed) coach of therapeut is dat je echt je eigen delen werk hebt gedaan, juist omdat je door het doen van je eigen delenwerk steeds meer in verbinding met Self komt.

In Nederland zijn er inmiddels een aantal mensen die een IFS Informed opleiding aanbieden. Dit wil zeggen dat ze niet gecertificeerd zijn maar wel opleidingen gedaan hebben op het gebied van IFS waardoor ze zichzelf IFS Informed mogen noemen. Vanuit deze basis kunnen ze IFS dan ook inzetten bij cliënten. Vaak merk je dat mensen een opleiding volgen bij iemand waarmee ze zelf een klik hebben. Dat betekent ook dat ze in die zin een beetje in de stroming van die persoon meegenomen worden. In mijn trainingen heb ik bijvoorbeeld heel erg veel aandacht voor trauma en veilig werken. Juist omdat ik uit eigen ervaring weet hoe belangrijk dit is. Anderen in Nederland die trainingen geven weer hun eigen invulling mee. Belangrijk dus om als je een training wilt volgen te kijken met wie je een klik voelt.

Op dit moment geven de volgende mensen IFS Informed trainingen in Nederland:

  • Annechien Scholte: www.KaribuCoaching.nl/trainingen
  • In de Smeltkroes: www.IndeSmeltkroes.nl
  • Nina van der Hoek: www.internalfamilysystemstherapeut.nl
  • Jeanne Estourgie-Roefs: www.ifsopleidingennederland.nl

Daarnaast kun je veel online trainingen volgen bij het IFS Instituut die je de basis leren waardoor je jezelf ook IFS Informed coach of therapeut mag noemen (dit is het pad wat ik zelf gekozen heb) en kun je een ook hele goede IFS trainingen volgen bij IFSCA, www.IFSCA.ca/courses. Voor velen staat deze gelijk aan de opleidingen van het IFS Instituut en ook daar is de mogelijkheid voor een certificeringstraject aan en database waarin je mensen kunt vinden die bij hen de opleiding hebben gedaan. En in tegenstelling tot het IFS Instituut is deze opleiding niet op basis van loting en toegankelijk voor iedereen.

Inhoudsopgave