Wat maakt IFS anders?
Wat IFS uniek maakt en waarin het verschilt met alle andere vormen van therapie die zich op traumadelen richten is de aanwezigheid van het ‘Self’, met het zelfhelend vermogen. Dit ‘Self’ is in iedereen, is er altijd en is onbeschadigd. Hoeveel trauma er ook geweest is en/of hoe de hechting ooit gegaan is. Vanuit de verbinding met het ‘Self’ en de traumadelen ontstaat (soms zelfs spontane) heling en maakt het pad vrij voor ‘Innerlijk leiderschap’ en ‘Authenticiteit’. Oftewel de unieke jij.
Bij IFS wordt er niet uitgegaan van één innerlijk kindstuk of meerdere innerlijke kindstukken die geïntegreerd dienen te worden met het volwassen zelf, maar er zijn meerdere verbannen getraumatiseerde innerlijk kindstukken (exiles) die omgeven worden door beschermers (managers en brandweerlieden) die ervoor zorgen dat je vooral niet bij de innerlijk kindstukken (exiles) komt.
Alle delen zijn welkom en hoeven niet geïntegreerd te worden in het volwassen zelf. Als de delen echter door het leven en / of trauma extreme rollen hebben aangenomen en lasten dragen (zijnde extreme overtuigingen en gevoelens) dan kunnen deze delen wel getransformeerd worden naar hun oorspronkelijke natuurlijke staat van zijn.
Voordat je in gesprek gaat met de verbannen getraumatiseerde innerlijk kindstukken om deze te transformeren, dien je altijd toestemming te hebben van de beschermers. In gevallen waarbij de beschermers gepasseerd worden (zoals bv dwangvoeding bij anorexia) zal dit voor een nog grotere terugslag zorgen (verdere polarisatie van de delen) of zorgen voor nieuwe symptomen (delen) die opkomen ter vervanging van het deel wat onderdrukt wordt.
Hiermee verschilt IFS dus met theorieën die gaan over de overlevingsstrategieën zoals maskers of schema’s omdat daarbij geen rekening gehouden wordt met de onderlinge relaties tussen delen, wat een systeem op zich is. Psychotherapie volgens IFS is geen ui die je afpelt en waarbij je langzaam laagje voor laagje dieper gaat, maar is meer een knoflook waarbij je teen voor teen transformeert (clusters van verbannen getraumatiseerde innerlijk kindstukken en hun beschermers).
Hierdoor kan ineens zo maar iets transformeren en niet meer nodig zijn c.q. symptomen verdwijnen om nooit meer terug te komen. Voor grotere thema’s zoals bv schaamte agv vroegkinderlijk complex trauma is vaak het gevolg van een last die door meerdere verbannen getraumatiseerde innerlijk kindstukken gedragen wordt, waardoor het met het transformeren van één knoflookteen wel verminderd maar nog niet als geheel direct opgelost is. Daarvoor dien je ook de andere knoflook tenen te transformeren.
Tot slot: IFS gaat verder dan individuele psychotherapie, en is ook heel goed toepasbaar in organisaties als het gaat over Zelf-leiderschap. Zoals wij innerlijk de relaties aangaan met onze delen, gaan wij ook om met de delen van anderen in de buitenwereld. Beschermers activeren beschermers en Zelf activeert Zelf. Wetende dat vanuit het Zelf altijd de juiste beslissingen worden genomen, maakt het belang van Zelf-leiderschap in organisaties en in de politiek duidelijk.