Waar ben je naar op zoek?
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

IFS in het Licht (15 februari 2024)

Wat het verschil in veiligheid met je doet

Best een tijdje heb ik geworsteld met de vraag hoe het toch kon dat ik mij in één-op-één gesprekken met cliënten volledig in verbinding kon voelen met Self. Dit terwijl ik mij in een andere setting totaal sociaal onhandig kan voelen en het oude gevoel van minderwaardigheid en niet goed genoeg zijn weer ten volste boven kwam.

Omdat ik op een bepaald moment zo ging twijfelen en niet meer wist wat mijn ware ik was, heb ik al mijn moed verzameld en deze vraag een jaar geleden in een grote groep van driehonderd mensen gesteld aan Richards Schwartz zelf. Doodeng vonden mijn delen dat, maar daarna was het mij voor altijd helder en precies dat heeft mij gesterkt in mijn zijn.

Alles heeft te maken met veiligheid en het veilig voelen van jouw systeem van delen. Alle delen, ook de delen die je nog niet ziet, voelt of kent. Als deze delen iets van onveiligheid voelen gaat de bescherming omhoog. En dat hoeft niet eens aan de ander te liggen maar kan ook de setting zijn. In de situatie waar een cliënt dus bij mij komt met een hulpvraag, mij daarin vertrouwd en ik heb kunnen voelen dat de cliënt veilig is voor mij is er geen bescherming meer nodig. Dan kan ik vanuit Self helemaal aanwezig zijn bij de ander. En dat wordt gevoeld én werkt helend.

Maar als ik in een situatie zit die nieuw en onbekend is, er minder controle mogelijkheden zijn en ik (lees mijn delen) niet helemaal weten wat ze kunnen verwachten, wordt het voor delen van mij onveiliger. Hoe veilig en zuiver de andere persoon tegenover mij ook is. En precies dat kun je opmerken als je mij hoort in de podcast van Paula Smit die we vanmiddag hebben opgenomen en die ze direct daarna op spotify heeft gezet. Met mijn toestemming natuurlijk, ook al durfde delen van mij niet eens te luisteren naar mijn eigen verhaal.

Nu het stof een beetje neerdaalt ben ik zover dat ik af en toe een stukje durf te luisteren, terwijl ik tegelijkertijd nog de delen opmerk die zonder het nog geluisterd te hebben al bedenken waar ik het allemaal fout heb gezegd of ik het anders had moeten doen. Bang voor het oordeel van anderen en vooral bang dat ik IFS hiermee in een slecht daglicht zet. Terwijl IFS op de kaart zetten in Nederland de enige reden was waarom ik ja gezegd heb op de vraag van Paula om mij te interviewen voor haar podcast.

Dus mocht je de podcast luisteren en het snelle geratel van mijn stem horen, dan weet je dat een deel van mij is. Net zoals je in de podcast meerdere delen voorbij hoort komen als je goed luistert en meevoelt. En ja dat is echt helemaal oké, want ook die delen horen bij mij en het gesprek met Paula heeft mij weer wat geleerd over de delen in mij die nog wat aandacht, tijd en ruimte vragen.

Waar de dingen vanuit echtheid samenkomen ontstaat de magie. En die echtheid was voelbaar in ons gesprek. Dus hopelijk ook voor de luisteraars en daarmee iets van de magie van IFS. Dus dank je wel Paula voor je zuiverheid en het mooie gesprek vanmiddag 🙏

Inhoudsopgave