Waar ben je naar op zoek?
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe herken je het Self?

Hoe kun je nou voelen of je in Self zit, of beter gezegd: in verbinding met Self bent? Dat is een vraag die ik vaak krijg.

Als je in verbinding bent met Self is er rust en kalmte (Calm), voel je je verbonden met de mensen om je heen (Connected) en weet je precies wat het juiste is om op dat moment te doen of te volgen (Clarity). Daarnaast heb je ook de creativiteit en flexibiliteit om in te spelen op dat wat op je af komt (Creativity). Een andere belangrijke eigenschap van Self is ook de moed om te volgen wat juist is (Courage), ook al is dit ongelooflijk spannend en/of niet altijd het beste voor jezelf. Het Self is namelijk groter dan jouw Self en gaat om het grotere geheel en daarmee klopt het ook altijd in de kern voor jou. Ook al kun je dat in het moment nog niet zien.

Soms heb je het gevoel van Self bij een grote ingrijpende gebeurtenis. Soms herken je het in de meest basale alledaagse dingen. Het moment dat alle maskers af vallen en alles samenkomt en waarvan Wayne Dyer (ook al kent hij IFS niet) in de film ‘The Shift’ zo mooi zegt: ‘iedereen ervaart het ooit, maar waarom wachten tot het einde van het leven, als je het ook zoveel eerder kunt ervaren’. Want uiteindelijk kom je bij het Self als de maskers van je delen niet meer nodig zijn. In IFS termen noemen we dat het transformeren van een belaste beschermende delen (dat deel wat nog trauma met zich meedraagt) naar onbelaste delen die vrij zijn om de oorspronkelijke kwaliteiten in te zetten. Zodat jij je authentieke zelf kunt zijn.

Soms is een eerste stap om bewust te vertragen en stil te staan. Zodat je kunt waarnemen op welke momenten je de kwaliteiten van Self herkent bij jezelf. Bijvoorbeeld wanneer de rust over gaat in onrust, of verbondenheid overgaat in een gevoel van alleen voelen. Als de helderheid vervangen wordt door een continue twijfel over wat goed is om te doen of te volgen en het niet meer durven komt, terwijl iets in jou wel wil. Dan kun je namelijk waarnemen dat je delen het over gaan nemen en je in je belaste beschermende delen schiet.

Als je je meer en meer bewust wordt van die momenten waarin je in verbinding bent met Self, kun je ook die situaties meer opzoeken, zodat je systeem meer en meer tot rust komt en het Self-helend vermogen ingezet kan worden. En mocht je in het nu die mogelijkheid niet hebben om dat te doen, dan kun je ook terugdenken aan een fijn moment eerder in je leven toen je dat wel voelde. En dan kun je daar in gedachten even verblijven. Het maakt namelijk niet uit of het echt in het nu is of niet.  Recent hersenonderzoek heeft aangetoond dat er voor je brein (en lichaam) geen enkel verschil is. Dat is ook precies waarom continue herbelevingen  zo’n enorme impact hebben. Mocht jouw Self toch te diep verscholen liggen achter dikke lagen van beschermende delen, dan is de snelste weg naar binnen om met je delen aan de slag te gaan. En als jouw Self zo diep verstopt zit dat je dat zelf niet lukt, heb je soms het Self van een ander nodig om daar te komen. Maar de meeste mensen herkennen nog wel iets van Self, bijvoorbeeld op momenten dat ze door de natuur wandelen, naar muziek luisteren, creatief bezig zijn of in een lekker warm bad zitten. De momenten waarop het ‘hoofd’ stil is en je vol in je lichaam aanwezig kunt zijn en kunt genieten van het moment van nu. En ook al is dat niet vaak meer, het punt dat je dat weer opnieuw gaat herkennen, is een eerste stap naar een nieuw begin.

Inhoudsopgave