Waar ben je naar op zoek?
Categorieën
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Kun je IFS inzetten bij een burn-out?

Een burn-out is in IFS termen niets anders dan uitputting van je Manager delen. De delen die alles doen om te voorkomen dat oude pijn ooit weer geraakt wordt houden het maar zo lang vol. En als ze uitgeput zijn en de muur van verdediging valt breken de jonge verbannen traumadelen er doorheen.

Dan komt er vaak grote onrust, angst, paniek, woede. Alles wat er nooit mocht zijn en verborgen is gehouden komt er dan in één keer uit. En daar worden andere delen weer enorm bang van. Dus proberen de Firefighters nog te doen wat ze kunnen. Met verdoven, of ineens zorgen dat je niet meer kan lopen of zo duizelig wordt dat je wel moet stoppen met doorgaan. Zodat je kunt herstellen en weer op krachten kunt komen, om de muur van verdediging weer op te bouwen. Maar als dat niet lukt zak je steeds verder weg en wordt je overgenomen door de jonge traumadelen die ooit zo bang en alleen waren en nooit gezien zijn. Ik geloof zelfs dat dit kan doorslaan in een psychose, wat in mijn ogen niet anders is dan oud trauma.

Als het je lukt om de muur van verdediging weer op te bouwen zijn daarmee de jonge verbannen traumadelen weer weggestopt in de kelder. Verbannen om nooit meer gezien te worden. Met als gevolg dat er weer een laagje trauma bijkomt en deze delen nog groter worden. En die blijven echt wel aan de deur kloppen. Dus wordt er vaak nog harder gewerkt of komen er nog meer Managers bij om dit onder de duim te houden. Net zolang tot de Managers weer uitgeput raken. Of je hebt iets geheeld, waardoor er ruimte komt om je meer te laten zien, waardoor nieuwe traumadelen aan het licht komen. En de Managers weer harder gaan werken om dat onder de duim te houden. En dus de volgende burn-out komt. En de volgende. En de volgende.

Dat is waarom alleen rust niet werkt. Ja er is tijdelijk rust nodig, zodat die delen die zo uitgeput zijn kunnen uitrusten van al het zware werk en de muur van verdediging zich weer op kan bouwen. Maar niet alleen maar rust, want dan raken andere delen, die vooral door willen gaan om vooral niet de oude pijn te voelen, compleet gefrustreerd en gaan deze de boel saboteren. Het belangrijkste signaal van een burn-out is dat je nog wat te helen hebt. Het is een richting aanwijzer naar verborgen traumadelen. En die kun je niet helen met rust.

De sleutel van het herstel is dan vooral luisteren naar al die delen. Elke keer weer opnieuw kijken naar het deel wat het meest op de voorgrond is en kijken wat dat nu op dit moment nodig heeft, terwijl je ook in contact blijft met de andere delen. Alles om eerst de muur van verdediging weer op te bouwen. En ja soms is daar echt even tijdelijk medicatie voor nodig. Zodat daarmee weer wat rust bij de delen komt en daardoor weer meer verbinding met Self. Zodat je van daaruit aan de slag kunt gaan met al die delen die zo hard werken om de jonge traumadelen verstopt te houden. Om zo langzaam aan stapje voor stapje toegang te krijgen tot de verbannen traumadelen en die te helen. Zodat je de cirkel echt kunt doorbreken.

Inhoudsopgave